Opdrachten bevorderen bewustwording

Bewustwording is op dit thema ontzettend belangrijk en bij ons was dit toch wel weer weggezakt. We zijn daarom aan de slag gegaan met verschillende opdrachten van de hygiëne-challenge. In het begin was het wel even puzzelen met de tijd. We zijn allemaal erg druk. Maar we hebben hier uiteindelijk een goede en effectieve manier van werken voor gevonden!

Niet vergeten: 15 oktober is Internationale Dag van het handen wassen. Een mooi moment om binnen de organisatie extra aandacht te vragen voor hygiëne.

We hebben met collega’s van verschillende zorgteams van onze locatie een projectteam gevormd. Gezamenlijk hebben we gekeken hoe we een thema van de hygiëne-challenge zo goed en effectief mogelijk konden doorlopen. Daar maakten we vervolgens een presentatie en plan van. En dat plan presenteerden wij weer aan collega’s. En hoe mooi is het dat wij hier ook nog extra punten mee kunnen halen voor het kwaliteitsregister V&V!

Aanspreekcultuur

Collega’s aanspreken op verkeerd gedrag wordt volgens Frances Kessler als lastig ervaren. “We willen niet van de hygiëne-politie zijn, maar al snel krijg je wel dat gevoel. Zeker als je een naaste collega wilt of moet aanspreken. Wij hebben er daarom voor gekozen om collega’s van verschillende teams uit te wisselen. Dan ben je geen directe collega en wordt het wat meer geaccepteerd!

Ga aan de slag met deze 4 tips

Wij merken dat collega’s na het doorlopen van een opdracht toch weer net wat bewuster zijn van het hygiënisch werken en infectiepreventie! Concrete tips die ik je kan geven bij het werken met de leeromgeving zijn:

  1. Maak per zorgteam een account aan op https://aandeslag.resistentiepreventie.nl en wijs één iemand aan (kartrekker) die de opdrachten voor zijn of haar zorgteam gaat voorbereiden.
  2. Bekijk met de aangewezen kartrekkers de opdrachten van de hygiëne-challenge en maak een plan. Voel je vrij om zelf te kijken hoe je opdrachten invult!
  3. Maak je collega’s enthousiast voor het plan. Trek bijvoorbeeld de aandacht met één of meerdere korte opdrachten uit de hygiëne-challenge, zoals één van quizzen of de poster ‘Klaar voor je werkdag’.
  4. Laat collega’s gedurende de opdrachten zelf actief meedenken, dan blijft het ook echt hangen!

Doe mee aan de hygiëne challenge!

Wil je nog meer weten over handhygiëne en andere hygiëne-onderwerpen? Kijk op Resistentiepreventie.nl, daar vind je allerlei tools die je helpen om meer aandacht voor (hand)hygiëne te creëren. Om je te helpen bij het verbeteren van hygiënisch werken in je team kun je je opgeven voor de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 600 teams gingen je voor! Meld je aan!