Zorgorganisatie Meriant uit Heerenveen bedacht een originele manier om weerstand en onrust bij dementie te verminderen. Zij vroegen hun medewerkers om deel te nemen aan de cursus ‘Filmend leren’, waarin zij werden uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken voor probleemgedrag van bewoners. De medewerkers maakten een ‘selfie-film’ over hun oplossing. 

Oorzaak van het gedrag 

In de cursus leerden de deelnemers om op zoek te gaan naar de oorzaak van het gedrag van hun bewoners. Waarom wil iemand niet aangekleed worden? Waarom is een bewoner boos bij het douchen? Als je dat weet, kun je de zorg daarop aanpassen. De zorgmedewerkers bedachten allerlei creatieve oplossingen. Van het draaien van de muziek van Elvis Presley bij het opstaan, tot een persoonlijke Spotify-playlist en het sorteren van bruine en witte bonen om onrust te voorkomen.


https://www.youtube.com/watch?v=AIxy1JcDQec


https://www.youtube.com/watch?v=-Pzeu1h-5ls

Bekijk de playlist van alle video’s op YouTube

Stappenplan voor probleemgedrag 

Zorgmedewerkers krijgen regelmatig te maken met gedragsproblemen, weerstand en onrust bij bewoners. In de ouderenzorg wordt het ook onbegrepen gedrag genoemd. Denk aan: agressief gedrag, weglopen, onrust of het weigeren van zorg. Voor zorgverleners is het vaak moeilijk om hiermee om te gaan. Zorg voor Beter ontwikkelde een stappenplan voor het omgaan met probleemgedrag. Een multidisciplinaire en methodische aanpak gericht op de onderliggende problematiek.

Video over het stappenplan

In deze video zie je hoe een team in de praktijk werkt met het stappenplan:

https://vimeo.com/23534545

Bron: Meriant