In Frankrijk en Griekenland zijn zorgprofessionals wettelijk verplicht zich te laten inenten tegen covid-19. Moet Nederland een vergelijkbare wet aannemen? En moet een zorgorganisatie kunnen vragen naar de vaccinatiestatus van haar medewerkers?

Foto: scyther5 / Getty Images / iStock

U kunt onder dit bericht een uitgebreide reactie achterlaten en in discussie gaan. 

Lees ook:

Opinie: Zonder vaccinatie werken in de zorg?

Nederland zou vaccinatie niet moeten verplichten, maar de leiding moet de vaccinatiestatus wel weten, stellen volksgezondheidsexperts Guus Schrijvers, Paul van der Velpen en Wim Schellekens. ‘Want het belang van infectieveiligheid voor de patiënt is ook groot.’

Nursing: ‘Als ze die prik verplichten, verlaat ik de zorg’

Als het aan Nederlandse verpleegkundigen ligt, komt er absoluut geen vaccinatieverplichting in ons land. 86 procent van de ruim 2300 respondenten op een Nursing-poll liet weten tegen verplichte vaccinatie te zijn. 14 procent stemde ‘voor’ of had geen mening.

Blog: Verplicht vaccineren, ja of nee?

Nu het inentingsprogramma tegen het coronavirus loopt, rijst de vraag of de werkgever aan de werknemer een vaccinatieplicht kan opleggen. En mag een werkgever de weigerende medewerker in het uiterste geval ontslaan? Esther van Gaal en Tom Koomen van Capra advocaten geven duidelijkheid.