V&VN wil aanscherping richtlijnen

V&VN wil dat zorgverleners beter worden beschermd en wil daarom een aanscherping van RIVM-richtlijnen. V&VN pleit ervoor dat zorgprofessionals standaard beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers, dragen. Op dit moment is het volgens het RIVM niet nodig om beschermingsmiddelen te dragen bij een afstand van anderhalve meter, of bij vluchtig contact als je medicijnen aanreikt (zie nieuwsbericht V&VN).

Poll: genoeg beschermingsmiddelen?

In de periode tussen 20 april en 3 mei 2020 vulden 414 mensen onderstaande poll in, met onderstaande resultaten. Met ‘beschermingsmiddelen’ bedoelen we: mondmasker, schort, bril of handschoenen, wat per situatie nodig is. Ook bij bescherming van onvoldoende kwaliteit vulden bezoekers ’te weinig’ in. V&VN hield een soortgelijke peiling; lees de resultaten van de peiling van V&VN (1 mei 2020). 

Heb jij nu genoeg beschermingsmiddelen om je veilig te voelen?
Geef je antwoord (kies één antwoord)
De poll is gesloten.

Ja, ik heb voldoende beschermingsmiddelen (in verpleeghuis of woonzorgcentrum)

Ja, ik heb voldoende beschermingsmiddelen (in de zorg thuis)

Nee, ik voel me niet veilig door te weinig beschermingsmiddelen (in verpleeghuis of woonzorgcentrum)

Nee, ik voel me niet veilig door te weinig beschermingsmiddelen (in de zorg thuis)

Ik heb geen beschermingsmiddelen nodig / voor mij is het niet van toepassing

Besmettingen nog niet onder controle

In verpleeghuizen zijn besmettingen nog niet genoeg onder controle, stelde Jaap van Dissel, directeur infectieziekten van het RIVM. Terwijl hier de meest kwetsbare mensen wonen. Sinds een week zouden er meer mondkapjes naar verpleeghuizen en thuiszorg gaan. Op social media, waar zorgmedewerkers hun ervaringen delen, blijkt dat zorgmedewerkers nog steeds een tekort aan beschermingsmiddelen hebben (mondkapjes, schort, bril, handschoenen) en dat zorgmedewerkers nog steeds niet altijd snel getest worden op het coronavirus. 

Ook tekort bescherming in de thuiszorg

Huisartsen hebben de afgelopen week ook alarm geslagen over het tekort aan beschermingsmiddelen in de thuiszorg. Hierdoor lopen zorgmedewerkers zelf gezondheidsrisico’s en bestaat er de kans dat zij het coronavirus verder verspreiden. 

Brancheorganisatie ActiZ, beroepsvereniging V&VN en Thuiszorgnl hebben het tekort aan beschermingsmiddelen herhaaldelijk aangekaart.