Door een keuzehulp te raadplegen kunnen de cliënt en zijn familie thuis de voor- en nadelen van verschillenden behandelingen alvast doornemen. Zodat zij tijdens de afspraak met de zorgverlener beter in staat zijn om gerichte vragen stellen en samen voor de juiste behandeling te kiezen. Bekend is dat samen beslissen leidt tot meer cliënttevredenheid, hogere therapietrouw en een betere relatie tussen de zorgverlener, de cliënt en zijn naasten.

50 keuzehulpen 

De non-profitorganisatie PATIENT+ ontwikkelde vijftig keuzehulpen voor de eerstelijns- en ziekenhuiszorg. Er zijn onder meer keuzehulpen voor: chronische pijn, borstkanker, diabetes, osteoporose, botbreuken en een versleten heup of knie. Alle keuzehulpen zijn in eenvoudige taal geschreven en kunnen voorgelezen worden. Ook staat vermeld hoe de keuzehulp tot stand is gekomen en wie eraan hebben meegewerkt. 

Naar de keuzehulpen van PATIENT+



Onderzoek naar samen beslissen

De artsen Michiel Hageman en Teun Teunis deden onderzoek naar samen beslissen. Daaruit kwam naar voren dat keuzehulpen de beste manier zijn om cliënten bij de besluitvorming te betrekken. Zij namen het initiatief voor het ontwikkelen van de keuzehulpen op het platform PATIENT+. Ook schreven zij het boek ‘Samen beslissen: waarom moeilijk doen als het samen kan’

Nieuw: keuzehulp voor bloedglucosemeters


Voor mensen met diabetes is er nu ook een keuzehulp bloedglucosemeters. Na het doorlopen van de vragen zien de cliënt en behandelaar in één oogopslag welke meters bij de persoonlijke situatie van de cliënt passen en vergoed worden. De keuzehulp is onderdeel van de Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen. Dit betekent dat alle bloedglucosemeters in de keuzehulp voldoen aan deze hoge, landelijke kwaliteitseisen. De keuzehulp is ontwikkeld door de Nederlandse Diabetes Federatie, Diabetesvereniging Nederland, VWS, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, fabrikanten- en importeursorganisatie Diagned, de Federatie van technologiebranches en Vilans. 

Bekijk de keuzehulp bloedglucosemeters

Meer keuzehulpen 

Op de pagina keuzehulpen van Thuisarts.nl vind je meer keuzehulpen voor onder andere: borstkanker, depressie, hernia in de onderrug, osteoporose en overgangsklachten. Bekijk ook de verzameling keuzehulpen op de website van Med-Decs. Daar zijn veel keuzehulpen te vinden voor chronische ziekten, waaronder artritis, dementie, depressie, diabetes, hartklachten en vaatziekten, huidziekten, kanker, COPD, astma en nierfalen. 

Gesprekstools over samen beslissen 

Samen beslissen met kwetsbare ouderenHoe zorg je ervoor dat je samen met de cliënt het juiste besluit neemt? Begin met het bespreken van de ‘3 goede vragen’ van de Patiëntenfederatie Nederland: 

  • Wat zijn mijn mogelijkheden? 
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Voor samen beslissen met ouderen en chronisch zieken zijn er gespreksmodellen ontwikkeld. Meer hierover lees je op de pagina’s: