Mensen die na de eerste prik met het coronavaccin Vaxzevria® (AstraZeneca) de zeer zeldzame bijwerking van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) kregen, moeten geen tweede prik krijgen met dit vaccin.

Spuiten met het AstraZeneca vaccin in een vaccinatielocatie van de GGD. Foto: ANP

Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vanochtend. De bijsluiter van het vaccin wordt hierom aangepast.

Ook mensen bij wie binnen drie weken na de prik met Vaxzevria® trombocytopenie is vastgesteld, moeten actief onderzocht worden op tekenen van trombose en omgekeerd.

Alertheid geboden

Medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners en mensen die geprikt worden om alert te zijn op symptomen van trombose én trombocytopenie na de eerste prik met Vaxzevria®

Deze symptomen en tekenen zijn:

  • pijn op de borst;
  • kortademigheid;
  • zwelling van de benen en/of pijn in de benen;
  • aanhoudende buikpijn;
  • neurologische symptomen zoals ernstige of aanhoudende hoofdpijn en wazig zien. Of na een paar dagen: blauwe plekken of rode/paarse puntvormige bloedingen op de huid buiten de prikplek.

Geen tweede vaccinatie met Vaxzevria

Mensen die na de eerste prik AstraZeneca trombose én trombocytopenie kregen, moeten geen tweede prik krijgen met dit vaccin. Met welk middel die tweede vaccinatie dan moet plaatsvinden, wordt nog onderzocht.

De Gezondheidsraad bekijkt of het mogelijk is vaccins te combineren, zodat gevaccineerden bij de tweede prik een ander middel krijgen. Zolang dat niet duidelijk is, raadt het CBG mensen aan contact op te nemen met hun arts.

Het AstraZeneca-vaccin wordt uitsluitend aangeboden aan mensen geboren in 1960 of eerder. 

Nienke Berends