Vrijwilligers, cliënten, naasten en zorgmedewerkers vertellen hoe zij deze fase ervaarden en wat voor hen daarin van betekenis was. Het zijn verhalen die zowel mooie situaties als moeilijke momenten laten zien. 

Bekijk hier de verhalen van betekenis

Eindelijk kunnen slapen

Ik sliep altijd op de waakstand.

De namen van de verhalenvertellers zijn om privacyredenen veranderd. Hierdoor is het voor vrijwilligers en naasten makkelijker om hun verhalen te delen. Zo vertelt een naaste hoe fijn het was dat ze een paar nachten ontlast werd door een vrijwilliger bij het verzorgen van haar man. Omdat ze kon loslaten, kon ze eindelijk een beetje goed slapen. ‘Ik had dus al zeker de laatste twee jaar, maar ook daarvoor al niet, geen normale nachten kunnen maken. Omdat ik altijd op de waakstand sliep.’

Luisterend oor

De verhalen en ervaringen uit de verhalenbank kunnen je inspireren en nieuwe inzichten geven hoe jij van betekenis kunt zijn in de laatste levensfase van een cliënt en diens naaste. Het durven voeren van een goed gesprek kan al heel veel helpen, waarbij je al van betekenis bent door een luisterend oor te bieden, of gewoon door ‘er te zijn’.

‘Praten over de laatste levensfase is belangrijk zodat je de cliënt zijn gedrag beter leert begrijpen,’ zegt ook kenniswerker Rinske Boomstra. In een interview op het platform BeterOud vertelt zij over een leerinterview die zorgprofessionals straks gaat helpen bij het voeren van zo’n gesprek. Naast de online verhalenbank is dit een extra ondersteuning voor zorgmedewerkers.

Deel jouw verhaal

Heb je zelf ervaring met een situatie in de palliatieve zorg die je graag wilt delen? Stuur dan jouw verhaal in. 

De verhalenbank is (mede) mogelijk gemaakt door de Coalitie van Betekenis tot het Einde.

Over het programma Van Betekenis tot het Einde

Ieder mens is tot het laatst toe van betekenis. Vanuit die visie vraagt coalitie ‘Van Betekenis tot het Einde’ ruimte en aandacht om na te denken over de invulling van de laatste fase van het leven. De coalitie bestaat uit:

  • Vilans
  • Agora
  • Humanistisch Verbond
  • Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM)
  • Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ)
  • NPV – Nederlandse Patiënten Vereniging
  • KBO-PCOB
  • Reliëf

Meer weten? Hier vind je meer informatie: