Hoe kan jij als zorgprofessional bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen die ongeneeslijk ziek zijn? En het verschil maken voor hun naasten?

In de nieuwe post-hbo Palliatieve zorg is aandacht voor de verpleegkundige en medische kant van palliatieve hulpverlening. Ook oefen je met palliatief klinisch redeneren, de toepassing van modellen en meetinstrumenten en Evidence Based Practice in de palliatieve zorg. Verder komen verpleegkundig leiderschap, onderzoek, multidisciplinaire samenwerking, het begeleiden van collega’s en omgaan met ethische vraagstukken aan bod. Recente wetenschappelijke ontwikkelingen komen ook aan bod.

Contextuele benadering en rouwproces

Anderzijds draait het in deze opleiding om de ondersteuning van palliatieve cliënten in hun dagelijks leven, werk, relaties en bij zingevings- en levensvragen. Vanuit de theorie van de contextuele en gezinsgerichte benadering staan studenten stil bij hoe je vanuit een betekenisvolle relatie en met wetenschappelijke kennis de cliënt begeleidt in verlies- en rouwprocessen. Ook krijgen studenten handvatten om vanuit systemisch perspectief de directe omgeving te betrekken bij zorgtaken, zelfmanagement van ongeneeslijk zieke mensen en shared decision making te versterken. Ook leren studenten in gezinnen in gesprek te gaan over pijn, angst en afscheid nemen en de invloed daarvan op zingeving, spiritualiteit, intimiteit en seksualiteit.

Praktische informatie

De opleiding post-hbo Palliatieve zorg bestaat uit 22 lesdagen, van 16 april 2019 tot 9 juni 2020, prijs 4.950 euro. Als toelatingseisen gelden: een relevante, afgeronde (verpleegkundige/medische) hbo- of wo-opleiding en je verleent zorg en/of begeleiding aan ongeneeslijk zieke mensen. Mbo-verpleegkundigen kunnen een assessment doen voor toelating. Lees meer over de post-hbo Palliatieve zorg op de website van CHE.

Andere post-hbo opleidingen

De Christelijke Hogeschool Ede is niet de enige hogeschool die een post-hbo Palliatieve zorg aanbiedt. De Hogeschool Utrecht biedt ook een post-bachelor opleiding Palliatieve Zorg aan, en er is ook een post-hbo opleiding Palliatieve zorg van Saxion.

Verschillende hogescholen bieden ook cursussen ‘Palliatieve zorg voor ervaren verpleegkundigen aan’. Als je op Google hierop zoekt, vind je nog meer cursussen bij verschillende hogescholen. Er bestaat een groter aanbod van bijscholingscursussen met minder lesdagen dan de post-hbo opleidingen.