Bel 0800-1202 voor een testafspraak corona

Iedereen met (milde) klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via het telefoonnummer 0800 – 1202 een afspraak maken om zich te laten testen bij een testlocatie van de GGD in de buurt. Het telefoonnummer is van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar. Zorg dat je bij het bellen het BSN-nummer bij de hand hebt. Online kun je ook een coronatest aanvragen via coronatest.nl, hiervoor heb je je DigiD-inloggegevens nodig. In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties beschikbaar. Indien nodig kunnen testteams aan huis komen.

Bron- en contactonderzoek

Is er sprake van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie. Hun huisgenoten en nauwe contacten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan en te rapporteren over gezondheidsklachten.

Video: testen, hygiëne en bescherming in de zorg

In het nieuwe voorlichtingsfilmpje (6 min.) van het RIVM legt Eliane Thewessen, adviseur bij het RIVM, uit dat het belangrijk is om je snel te laten testen bij milde klachten, dat hygiënemaatregelen ook de komende tijd cruciaal zijn voor zorgmedewerkers en wanneer je beschermende middelen moet gebruiken, in verpleeghuizen en thuiszorg. Lees meer over het goed gebruik van beschermingsmiddelen op Zorg voor Beter

Dagbesteding vanaf 1 juni weer open

Een andere verandering is dat vanaf 1 juni de dagbesteding weer open mag. Ongeveer tweederde van de dagbestedingsplekken waren de afgelopen maanden gesloten. En de plekken die open waren, waren dat vaak maar voor een deel. Er wordt hard gewerkt aan het open stellen van de dagbesteding, maar sommige locaties zijn ook nog zoekende.

Problemen vragen om maatwerk

Hoe richt je de ruimte en de activiteiten zo in dat iedereen voldoende afstand van elkaar kan houden? En kunnen alle deelnemers zich ook aan de richtlijnen houden? Dementerende ouderen of bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapte mensen zullen ze misschien niet altijd begrijpen. Ook is het vervoer een probleem. Kunnen deelnemers er veilig komen? En mogen ze er wel naar toe? Dat laatste geldt met name voor mensen die in een woon- of zorgvoorziening wonen. Soms zijn activiteiten buiten de deur nog niet toegestaan. Dit vraagt om maatwerk. Op een zorgboerderij kunnen cliënten waarschijnlijk eerder aan de slag dan in een klein atelier. Dat maakt het heel lastig om één richtlijn te geven.

Gedeeltelijk openstelling

Movisie verwacht dat er de komende tijd een combinatie zal ontstaan van de tijdens de sluiting ontwikkelde alternatieven en een gedeeltelijke openstelling. Advies van Movisie: begin vooral met de kwetsbaarste groepen, haal de mensen die het meest onder de sluiting lijden weer binnenboord. En begin met een kleine groepje om te oefenen, om echt fysiek uit te proberen hoe het loopt.