Hoe kan een robot jou ondersteunen in je dagelijkse werk? Waar moet een robot aan voldoen? Waar moet je rekening mee houden als je aan de slag wilt met robotica? Dat onderzochten 10 zorgorganisaties in de werkplaats ‘Zinvolle Robotica in de zorg’ van Zorg voor Beter. Van de verzamelde tips en ervaringen zijn lesmaterialen gemaakt, voor zorg én onderwijs. De materialen kunnen je helpen om een afweging te maken of een robot aansluit bij de behoeften van de cliënt en past bij de organisatie. 

10 robots op een rij 

Wil je weten welke robot je waarvoor kunt inzetten? Er zijn robots voor dagelijkse handelingen, ontspanning, beweging, gezelschap en vermaak. Bekijk van iedere robot een filmpje met uitleg en lees de praktische informatie en ervaringen van de zorgorganisaties.

Naar het overzicht met 10 zorgrobots  

Zelf aan de slag met robots

Op de pagina Robots in de praktijk vind je de verschillende materialen: 20 veelgestelde vragen over robots in de zorg en materialen voor het zinvol uitproberen van robots. Daarmee kun je zelf bekijken of een robot geschikt is voor jouw situatie. Zijn robots gesneden koek voor jou? Test dan je kennis in de quiz ‘Wat weet jij over robotica in de zorg?’

Quiz robotica in de zorg

Lesmateriaal over zorgrobots

In het onderwijs wordt steeds meer aandacht besteed aan zorgrobotica. Samen met Hogeschool Windesheim heeft Zorg voor Beter lesmaterialen ontwikkeld. Denk hierbij aan lessen voor op school en implementatie- en stageopdrachten. Docenten kunnen de materialen naar eigen keuze gebruiken zodat de lessen aansluiten bij de opleiding. 

Bekijk de lesmaterialen over zorgrobots

Werkplaats Zinvolle robotica in de zorg


In de Zorg voor Beter-werkplaats Zinvolle Robotica in de ouderenzorg werkten het afgelopen jaar Vilans en  Hogeschool Windesheim samen met 10 zorgorganisaties en stakeholders uit het onderwijs. Het doel van de werkplaats was het ontwikkelen van praktische instrumenten voor de beroepspraktijk en het onderwijs over zorgrobotica.