Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet. In dit liveblog filteren wij voor jou de meest relevante berichten uit het landelijke nieuws. Tips of vragen? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail naar nursing@bsl.nl.

Een verpleegkundige neemt bloed af bij een patiënt met het covid-19 virus op de intensive care van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De druk op de zorg neemt door het aantal oplopende bezettingen sterk toe.

Morgen oordeel EMA over coronavaccin Janssen 
19 april

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt dinsdag met conclusies in het onderzoek naar potentiële bijwerkingen van het Janssen-coronavaccin. Eerder was al bekend dat een oordeel over het vaccin volgende week zou komen, maar een precieze datum was nog niet genoemd. Vorige week werd bekend dat er, net als met het AstraZeneca-vaccin, een tijdelijke stop op het Janssen-vaccin werd gezet.


Ziekenhuispersoneel krijgt BioNTech/Pfizer-vaccin als eventueel alternatief voor Janssen
19 april

Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert, kan toch sneller geprikt worden. Het gaat om 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten. Vanaf volgende week kunnen ze geprikt worden met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken zijn zij allemaal gevaccineerd, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Lees meer op de website van het Ministerie van VWS.


Verpleegkundige Arjan is blij met succes van petitie: ‘Steuntje in de rug’
18 april

Als het aan verpleegkundige Arjan van den Broek van het Amphia Ziekenhuis ligt, wordt de 538 Oranjedag in Breda vandaag nog afgelast. Hij is dan ook erg blij met de enorme bijval met de petitie tegen het Fieldlab-evenement krijgt. Lees meer op de website van Omroep Brabant.


Petitie ziekenhuismedewerkers tegen 538 Oranjedag al ruim 140.000 keer ondertekend
18 april

Medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn een petitie gestart tegen 538 Oranjedag. Ze noemen het feest, waarbij 10.000 mensen aanwezig mogen zijn, een ‘ondoordacht pseudo-experiment’. De petitie was zondagmiddag al door ruim 140.000 mensen ondertekend (RTL Nieuws).


Limburgse ziekenhuizen: ‘Wij gaan gewoon prikken met AstraZeneca’
16 april

De ziekenhuizen van Zuyderland (Limburg) overwegen serieus een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers, ook als zij onder de zestig jaar zijn. Het ziekenhuis deelde op de website een longscan van een patiënt met corona die al gevaccineerd had kunnen zijn, maar dit uit angst voor bijwerkingen van een AstraZeneca-prik niet had gedaan. Zorgminister Hugo de Jonge antwoordde in een brief dat hij hun ongeduld deelt over het vaccineren tegen corona. Tegelijkertijd vraagt hij begrip voor het huidige beleid en licht hij zijn keuzes nog eens nader toe.


Gastblog Arie: ‘Elke zorgverlener verdient de bonus van 500 euro’
15 april

De demissionaire regering zegt de beloofde bonus van 500 euro niet aan alle zorgverleners te kunnen geven. Ic-verpleegkundige Arie begrijpt het niet. ‘Waar is het respect? We doen dit met z’n allen.’ Lees meer.


Ook tijdelijke stop Janssen-vaccin, verpleegkundigen teleurgesteld
15 april

Vaccin-ontwikkelaar Janssen heeft Nederland, net als andere Europese landen, verzocht om de geleverde Janssen-vaccins nog niet in te zetten. Lees meer.


De tweede zorgbonus: dit vinden verpleegkundigen
15 april

Wie moet de tweede zorgbonus krijgen, en hoe hoog moet die zijn: dat bespreekt de Tweede Kamer vandaag. Verpleegkundigen lieten hun mening horen in een poll op Nursing.nl.


Bijna 7000 meldingen over gemiste zorgbonus
13 april

In twee maanden tijd kwamen ruim 7000 reacties op de enquête van Zorgbonusgemist.nl, die de klachten rond de beloofde zorgbonus in kaart brengt. Hoe nu verder? We vroegen het initiatiefnemer Lex Tabak.


Bekijk de oudere liveblogs terug:

Liveblog #6 (augustus t/m november 2020)
Liveblog #5 (mei 2020)
Liveblog #4 (april 2020)
Liveblog #3 (30 maart t/m 4 april 2020)
Liveblog #2 (23 maart t/m 30 maart 2020)
Liveblog #1 (19 februari t/m 23 maart 2020)