Het valpreventiespel leert teams spelenderwijs alles wat zij als (toekomstig) zorgmedewerker moeten weten over valpreventie. Aan de hand van kennisvragen, doe-opdrachten en juist/fout-vragen leer je in korte tijd wat je nodig hebt om valpreventie in de praktijk te brengen.

Ontwikkeld in België  

Het valpreventiespel is ontwikkeld door de Belgische geriatrisch verpleegkundigen Peggy Lavaerts en Robin Biets. Het is wetenschappelijk onderbouwd: de vragen zijn evidence-based. Aan het einde kunnen de spelers hun kennispunten tellen en weet je hoeveel kennis je hebt over valpreventie. Het spel duurt ongeveer twee uur. 

Voor wie?

Een brede groep medewerkers in de ouderenzorg kan het spel spelen: verpleegkundigen, verzorgenden, studenten, artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten. Het spel heeft een multidisciplinaire insteek en kan in diverse settings gespeeld worden: verpleeghuizen, thuiszorgteams, in zorgopleidingen, woonzorgcentra, revalidatiecentra en ziekenhuizen. Het spel is verkrijgbaar in de boekhandel in Nederland en Vlaanderen en online te bestellen voor € 80,00 bij uitgever Pelckmans Pro.

Valrisico’s nemen toe bij ouderen

Valincidenten nemen toe naarmate mensen ouder worden. Dit hangt samen met een afname van spierkracht, coördinatie, reactiesnelheid en uithoudingsvermogen. Vaak dragen cognitieve problemen ook bij aan een groter valrisico. Door de vergrijzing en het langer thuiswonen van ouderen zullen valincidenten alleen maar toenemen. Daarom is het zo belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. 

Meer weten over valpreventie?

Wil je weten hoe je valrisico’s kunt herkennen en hoe je een valanalyse maakt? Wil je je verdiepen in valpreventieprogramma’s die vallen voorkomen? Ga naar het thema valpreventie op dit kennisplein.  

Bron: Nursing.nl