Genieten van kunst en de persoonlijke beleving staan centraal bij de Onvergetelijk-rondleidingen. De deelnemers bekijken samen met hun partner of familielid een klein aantal objecten in het museum, waarover ze met elkaar in gesprek gaan. Door het delen van verhalen, herinneringen en associaties komen de museumobjecten tot leven. Een speciaal hiertoe opgeleide rondleider helpt hen daarbij op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten. De bijeenkomsten stimuleren sociaal contact, waarbij het kortetermijngeheugen niet aangesproken hoeft te worden.

Video-impressie

Wil je een impressie van de Onvergetelijk-rondleidingen? Bekijk het filmpje:


https://www.youtube.com/watch?v=yJX_uSbAGEU

Dementieprogramma Onvergetelijk

Het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven richtten in 2013 het dementieprogramma Onvergetelijk op, geïnspireerd op de aanpak van het New Yorkse Museum of Modern Art (MoMA). De interesse is groot, inmiddels bieden twaalf musea in Nederland het Onvergetelijk-programma aan. Op de website onvergetelijkmuseum.nl lees je welke 12 musea dat zijn. Wil je een keer een Onvergetelijk rondleiding meemaken? Op 21 september biedt het Stedelijk Museum ter ere van Wereld Alzheimerdag de rondleiding twee keer gratis aan. Kijk hiervoor op de website van het Stedelijk

Kennis delen over rondleidingen dementie   

Op onvergetelijkmuseum.nl delen de twee musea de opgedane kennis. Je vindt een uitgebreide beschrijving van de aanpak, informatie over de training voor rondleiders en begeleiders, video’s, ervaringen en onderzoeksresultaten. Het VU Medisch Centrum in Amsterdam deed onderzoek naar het programma en concludeerde dat deelnemers zich na een Onvergetelijk-museumbezoek gelukkiger voelen. Ze krijgen weer het idee mee te tellen. Lees de publicatie met de onderzoeksresultaten (pdf)

Muziek bij dementie

Van muziek is ook bekend dat het een positieve uitwerking heeft op dementie. In zorgcentra merken medewerkers dat bewoners volledig op kunnen gaan in muziek en het zingen van liedjes van vroeger. Muziek stemt vrolijk en is een manier om contact te maken. Er zijn speciale Spotify-afspeellijsten en er is een radiozender ‘Radio Remember’ voor mensen met dementie. 

Lees vijf tips om meer te doen met muziek in het thema dementie