Dat doen ze door middel van kookworkshops waar ouderen met dementie samen koken met hun kleinkinderen. Student Melissa de Laat zette Groen & Grijs op omdat het voor ouderen met geheugenproblemen belangrijk is dat iemand hen helpt bij de maaltijden. Sinds 2015 is het onduidelijker geworden wie deze rol op zich moet nemen. Daarom is volgens De Laat het sociale netwerk cruciaal. Bij Groen & Grijs kookt de persoon met dementie samen met een vertrouwd iemand (de kleinkinderen) gerechten van vroeger.

Wat is het voordeel van de aanpak van Groen & Grijs?

1. Samen koken (en eten) is een fijne manier van contact
  2. Gerechten koken van vroeger zorgt voor herkenbaarheid bij de ouderen
  3. Binnen de setting van Groen & Grijs kun je handige informatie geven over eetgedrag bij mensen met dementie

Creatieve oplossing voor landelijk probleem

Elise Boone, projectleider van de Brabantse proeftuin dementie, waar Groen & Grijs is ontwikkeld: ‘Zelf eten en geheugenproblemen hebben: dat gaat vaak niet samen. Je hoort en leest er steeds meer over in de landelijke media. Hoe los je het op? De problemen van de wet- en regelgeving rondom dit thema kunnen we als proeftuin niet veranderen; we kunnen het wél signaleren en zoeken naar laagdrempelige, creatieve oplossingen. Zoals Groen & Grijs’.

Slimme trucjes voor dagelijkse problemen

Dementiezorg voor Elkaar schreef de prijsvraag uit om oplossingen in kaart te brengen die zorg- en welzijnsmedewerkers in hun dagelijkse werk toepassen om problemen op te lossen. De prijsvraag leverde 25 ideeën op, waaronder een groot aantal slimme trucjes. Binnenkort worden deze in een kennisproduct gebundeld.