Een GPS- of lokalisatie-systeem kan de vrijheid voor mensen met dementie vergroten. Alleen zijn er veel verschillende systemen op de markt. Om te beoordelen of een GPS-systeem goed is, moet je weten aan welke eisen het moet voldoen. Daarvoor zijn er nu handige infographics beschikbaar die jou als mantelzorger of zorgverlener kunnen helpen om een persoonlijk programma van eisen te maken. De infographics kunnen je daarnaast inspiratie geven voor de criteria waar je op kunt letten: 

Veel verschillen tussen de systemen

Tussen de aangeboden GPS- of lokalisatie-systemen zitten veel verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het bereik en aan beschikbare functionaliteiten zoals een alarmknop, of de optie om meerdere mensen het systeem te laten inzien. De infographics bieden lijsten van kenmerken en eigenschappen die inzicht geven in de keuzes die je kunt maken.   

GPS-systemen dementie

Hoe gebruik je de lijsten met criteria? 

Neem de lijsten door en kruis aan wat voor jouw situatie belangrijk is. Er zijn twee lijsten die we in twee infographics hebben weergegeven: één voor mensen met dementie die thuis wonen en één voor mensen met dementie die in een verzorgingstehuis verblijven. Hoewel de verschillen beperkt zijn, hebben we het wel over andere situaties. Samen met professionals, mantelzorgers en experts onderzochten we de belangrijkste criteria voor een goed lokalisatie-systeem voor mensen met dementie. De criteria zijn onderverdeeld in drie categorieën: functionaliteiten, gebruikerservaring en ‘service en dienstverlening’. 

Keuzehulp GPS-systemen voor dementie

Bekijk ook de keuzehulp voor het juiste GPS-systeem van Vilans op basis van 7 geteste GPS-systemen. Lees wat de voor- en nadelen zijn van ieder systeem. Deze systemen werden getest:

  • Zorgriem met alarmknop
  • Zorgriem zonder alarmknop
  • Wuzzi Alert
  • Kruidvat spotter
  • GoLivePhone
  • Keruve
  • De Vlinder

Download de Keuzehulp voor GPS-systemen (pdf) van de Kenniscirkel Domotica en bekijk de filmpjes:

De Wuzzi GPS lokalisatie


https://www.youtube.com/watch?v=SAdtkdxj8Ks

Vlinder GPS lokalisatie


https://www.youtube.com/watch?v=eSnOP9na1Bc

Deel je ervaringen!

Heb je vragen of opmerkingen over het gebruik van lokalisatie systemen, neem contact op met Sandra Suijkerbuijk via s.suijkerbuijk@vilans.nl. Wat is jouw ervaring met lokalisatie-systemen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.