Intimiteit blijft een lastig onderwerp

Als je met je bewoners kunt praten over intimiteit en seksualiteit ben je écht persoonsgericht bezig. Iedereen is het daarmee eens, toch blijft het een lastig onderwerp. Dat bleek ook tijdens het congres ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’ op 25 november. Vilans organiseerde daar een lunchtafel met mensen uit een cliëntenraad, het onderwijs, de ouderenbond, de zorg en iemand van omroep MAX. We bespraken de stellingen op Zorg voor Beter, zoals ‘niet-storen-bordjes zijn overal aanwezig’ en ‘als team moet je allemaal dezelfde visie hebben over seksualiteit bij cliënten’. 

Intimiteit is meer dan seksualiteit

Houd ogen en oren open in het dagelijks contact.

In zo’n bijeenkomst zie je dat iedereen het een belangrijk onderwerp vindt, maar dat dat nog nauwelijks vertaald wordt naar de werkvloer. Toch hoort dat bij de taken van een zorgmedewerker. Geef bij de intake aan dat het onderwerp bespreekbaar is en kom er later ook op terug. Houd ogen en oren open in het dagelijks contact. Wees daar ook eerlijk in. Vind je het lastig? Vraag dan hulp aan een collega. Maar signaleer in ieder geval en doe iets met de signalen. En realiseer je dat intimiteit meer is dan seksualiteit. Het is ook de kleinzoon die elke week bij oma komt en met eindeloos geduld haar haren kamt en de zorgmedewerker die dan de deur sluit om ze rust en privacy te geven. 

‘De dood in de pot van je intieme leven’

Tijdens het congres ging het ook over privacy en het ontbreken daarvan. Want als je als oudere in het verpleeghuis intiem wilt zijn met je partner, is juist die privacy een groot struikelblok. Natuurlijk, er zijn niet-storen-bordjes en je kunt afspraken maken, maar werkt dat ook? De reactie van een deelnemer van de ouderenbond: ‘Nee, je kunt niet op een afgesproken tijd en op commando intiem zijn. Het is de dood in de pot van je seksuele leven.’ Als medewerker heb je dan de taak om met een echtpaar in gesprek te gaan. Waar hebben ze behoefte aan en hoe kun je ze helpen? 

Bekijk ook deze video over de bespreekbaarheid van intimiteit:

Zorg voor elkaar

Natuurlijk zijn er meer lastige, persoonlijke onderwerpen om over te praten. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid of de naderende dood. Toch kunnen juist intimiteit en seksualiteit voor sommige zorgmedewerkers extra confronterend zijn. Omdat ze zelf nog niet zo ver zijn of omdat ze slechte ervaringen hebben. Daar ligt een taak voor de organisatie, die moet deze medewerkers in bescherming nemen. Zij moeten hun verhaal kwijt kunnen, bij een collega of bij een vertrouwenspersoon. Helaas heeft niet iedereen even goede ervaringen, dus zorg voor elkaar. 

Laat het niet alleen jouw probleem zijn

Ook het gedrag van sommige bewoners kan confronterend zijn. Zoals de oudere man die telkens dubbelzinnige opmerkingen maakt als een van de zorgmedewerkers een laag truitje draagt. Deze medewerkers spraken af om zich anders te kleden op het werk. Probleem opgelost zou je zeggen, maar wat doe je met de behoeften van deze man? Geef je hem een pornoblad? Praat je met de familie? Het vraagt enorm veel creativiteit om hier goed mee om te gaan. Maar laat het niet alleen jouw probleem zijn. Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en te zwaar. Dat geldt zeker bij seksueel overschrijdend gedrag. Deel het, anders stopt het nooit.