Jij als zorgverlener bent belangrijk om het goede gesprek met cliënten te voeren. Zeker als je met het concept Positieve Gezondheid aan de slag gaat. Bespreek met de cliënten welke wensen, behoeften en verlangens zij hebben en pas daar de zorg – zo veel mogelijk – op aan. Hoe je dit in de praktijk doet, lees je in de infographic:

Aan de slag met Positieve Gezondheid (pdf) 

Ondersteun de cliënt bij Positieve Gezondheid

De zorg en ondersteuning die je verleent is gericht op de wensen en doelen van de cliënt. Sommige acties kan een cliënt ook zelf oppakken. In de infographic vind je inzichten en quotes van 6 zorgorganisaties in de VVT-sector die met Positieve Gezondheid aan de slag gingen. Projectleiders, teammanagers, zorgmedewerkers, mantelzorgers en cliënten delen hun ervaringen en tips over het voeren van het gesprek, het doorleven van het concept en het inbedden van Positieve Gezondheid in je dagelijkse werk.

3 vragen en 11 inzichten     

De infographic is opgebouwd rond drie vragen over positieve gezondheid:

  • Wat is positieve gezondheid?
  • Hoe voer je het gesprek met de cliënt?
  • Wat betekent het voor je werk in de praktijk? 

Bij elke vraag krijg je inzichten uit de praktijk aangereikt, met video’s en quotes.  

Infographic positieve gezondheid

Download de infographic Aan de slag met Positieve Gezondheid (pdf)

Kennis laten stromen 

De infographic is ontwikkeld in het kader van ‘meedoen is meer doen’. Een aanpak waarbij Vilans met het zorgveld aan vernieuwingen in de langdurende zorg werkt. Een van de gezamenlijke ambities is: kennis laten stromen, door wetenschappelijke kennis toepasbaar te maken voor de praktijk.

Narratief onderzoek

De inzichten en ervaringen uit de infographic komen voort uit een narratief afstudeeronderzoek naar helpende en belemmerende factoren bij het werken met Positieve Gezondheid. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met deelnemers van Het Transformatieprogramma Positieve Gezondheid: projectleiders, (team)managers, zorgmedewerkers, mantelzorgers en cliënten binnen zes zorgorganisaties in de VVT-sector. 

Lees meer over het Transformatieprogramma Positieve Gezondheid op vilans.nl 

Bekijk de website van het Institute for Positive Health