Hein is laaggeletterd en heeft een tijdje overgewicht gehad. Hij is patiënt van Gezondheidscentrum Terwinselen in Kerkrade, een van de gezondheidscentra die meedoet aan dit project. Hein zit ook in hun projectgroep om mee te denken hoe hun huisartsenzorg beter aan kan sluiten op mensen die laaggeletterd zijn. ‘Er is altijd een reden als mensen overgewicht hebben. Vaak hebben mensen dan problemen. Een huisarts mag dan best opmerken: “U ben flinker geworden, hoe komt dat dan?”

Praktijk laten aansluiten op laaggeletterdheid

Ik kreeg een brief in mijn handen geduwd en ik zei: “Ik kan dit niet lezen.”

Hein weet nog goed hoe zijn huisarts ontdekte dat hij laaggeletterd was. ‘Ik kreeg een brief in mijn handen geduwd en ik zei: “Ik kan dit niet lezen.” De huisarts kon het eerst niet geloven, maar het was toch echt zo.’ Inmiddels is er in Terwinselen van alles aangepast om ook een praktijk te kunnen zijn die aansluit op laaggeletterden. Hein: ‘Ze hebben nu bordjes in allerlei kleuren en plaatjes erop. Zo staan er potjes op het bordje voor de apotheek. En tanden op het bordje voor de tandarts. Ik vind het zo duidelijk. Jammer dat het niet overal zo is.’

‘Mensen worden niet voor niets ziek’

Ik vind het belangrijk dat de huisarts een goed gesprek kan voeren.

Voor Hein is de huisarts een belangrijk persoon om te helpen. ‘Ik vind het belangrijk dat de huisarts een goed gesprek kan voeren. Ik had bijvoorbeeld schulden, die had ik overgenomen uit mijn vorige huwelijk. Dat gaf me allemaal stress en ik ging eten om dat te vergeten. Voor huisartsen is het belangrijk om te weten dat mensen problemen kunnen hebben en dat niet vertellen. Dan helpt het als de huisarts ziet dat iemand dikker is geworden en daarnaar vraagt. De patiënt kan dan zelf beslissen of hij antwoord geeft of niet. Mensen worden niet voor niets ziek, er zijn altijd zorgen.’

Samen oplossen met de huisarts

Hein kwam uiteindelijk in de schuldsanering terecht. Na drie jaar afbetalen werd de rest van zijn schuld kwijtgescholden. ‘Ik ben blij dat het weg was. Het had effect op mijn gezondheid. Als je mensen helpt, krijgen ze rust. Je bereikt er niets mee als mensen zieker worden. Het is fijn als je dit soort dingen samen met de huisarts kunt oplossen. Ook al doet de huisarts er niets mee, hij kan zich wel informeren waar je dan terecht kan en hij kan mensen helpen om die eerste stap te zetten. Ook in situaties waar de dokter er de fysiotherapeut of praktijkondersteuner bij moet halen, blijft hij voor mij toch de belangrijkste contactpersoon.’

‘Vertrouwen kost tijd’

Regelmatig contact met de huisarts is voor Hein dan ook belangrijk. ‘Toen ik een longembolie had gehad, kwam ik weer thuis uit het ziekenhuis en toen heeft de huisarts mij gebeld. Om te weten hoe het met me ging en of er nog iets geregeld moest worden of niet. Ja, dat hoort er gewoon bij. Regelmatig even bellen helpt ook om mensen aan het praten te krijgen. Want vertrouwen kost tijd.’

NB: Hein is een niet-bestaande naam om de privacy van de geïnterviewde te waarborgen.