Stagiairs die zich tijdens de coronacrisis inzetten voor de zorg, komen niet in aanmerking voor een van de zorgbonussen van VWS.

Studenten op de werkvloer. Foto: Arno Massee

Dat schrijft Hugo de Jonge in antwoorden op vragen van de vaste commissie voor VWS. ‘De zorgbonus is bedoeld voor zorgprofessionals met een arbeidsovereenkomst of werkzaam op basis van een overeenkomst van opdracht,’ schrijft De Jonge.

‘Een stage heeft als doel het leren en verbeteren van vaardigheden in het kader van een opleiding. Erkenning van de inzet van stagiairs gebeurt via het behalen van onderdelen van de opleiding, na positieve beoordeling van de stage.’

De bonus is niet bedoeld als vergoeding voor de werkzaamheden, maar als blijk van waardering van de uitzonderlijke prestatie die zorgprofessionals hebben geleverd bij de strijd tegen Covid-19, legt hij verder uit.

Uitzonderlijke prestatie

Stagiairs die onder een arbeidsovereenkomst in de zorg werkten konden overigens wel een bonus ontvangen, aldus De Jonge. Voorwaarde blijft dan wel dat ze een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd tijdens die periode. En of dat zo is, bepaalt de werkgever.

Stagelopen in coronatijd

Vorig jaar interviewde Nursing 4 studenten verpleegkunde die stageliepen tijdens coronatijd. Zo was Feline Lamsma (22, hbo-v) net in Costa Rica om daar samen met een studiegenoot haar eindstage te lopen, toen in Nederland corona uitbrak. Ze besloot terug te gaan om haar collega’s hier te helpen. Lees het interview met Feline: ‘Corona heeft mij sterker gemaakt’.

Ook Janna Beer (22, hbo-v) liep stage in coronatijd. Haar afdeling werd een cohort-afdeling. Ze maakte heftige situaties mee, maar voltooide haar stage met een 10. Lees het interview met Janna: ‘Door corona weet ik hoe mooi ons vak is’.

Zelf covid gehad

In de brief wordt ook ingegaan op de vraag of zorgverleners die thuis zaten met corona, recht hebben op de bonus. De Jonge: ‘Een voorwaarde om in aanmerking te kunnen komen voor de bonus is dat door de medewerker werkzaamheden zijn verricht voor de zorgaanbieder in de periode 1 maart tot 1 september 2020. De kans dat een zorgprofessional al op 1 maart corona had en in de gehele periode niet gewerkt heeft is uiterst klein.’

Lees hier alle vragen en antwoorden van Hugo de Jonge over de dilemma’s rond de zorgbonus.