Wijkverpleegkundigen hebben een brede blik op gezondheid. Ze houden rekening met de fysieke omgeving, sociale relaties, cultuur en leefstijl van de inwoner. Hoe zorg je ervoor dat wijkverpleegkundigen deze verbindende rol tussen medisch en sociaal domein kunnen vervullen? In deze wijkcourant staan mooie voorbeelden van gemeenten die het nèt even anders doen.

Je leest in deze publicatie hoe ze in de gemeenten Oss, Landerd, Molenwaard, Haarlem en Ooststellingwerf de verbinding tussen medisch en sociaal domein vormgeven.

Wat doen deze gemeenten?

In Oss en Molenwaard stimuleren ze met een kleine financiële bijdrage een betere afstemming. In Molenwaard is de wijkverpleegkundige de schakel tussen de wijkverpleging, de zorgaanbieders en de gemeente. Daardoor is er iemand die het overzicht heeft. ‘Er zijn zo veel goede ideeën, en vanuit mijn functie kan ik ervoor zorgen dat er minder langs elkaar heen gewerkt wordt’, zegt wijkverpleegkundige Annette Grootendorst.

Een ander mooi voorbeeld is het burgerinitiatief in de gemeente Landerd. Inwoners hebben daar zorgcoöperaties opgericht met het doel samen zo lang mogelijk zelfstandig in het dorp te kunnen blijven wonen. De gemeente werkt samen met deze coöperaties. Per zorgcoöperatie is er een wijkverpleegkundige werkzaam. Het voordeel is dat de lijntjes veel korter zijn, ze kennen de gezichten. Dat is goed voor de verbinding.