Handhygiëne in de thuiszorg

In de module ‘Handhygiëne in de thuiszorg’ leer je wanneer je precies handhygiëne moet uitvoeren, met behulp van de slogan ‘Kamer in, Kamer uit, Voor schoon, Na Vies’. Aan de hand van filmpjes die zijn opgenomen in de thuiszorg, beantwoord je 20 vragen over herkenbare situaties. Zo leer je wanneer je wel en niet handhygiëne moet uitvoeren, en waarom. Ook wordt het hygiënisch gebruik van handschoenen en je smartphone besproken.

Coronavirus en beschermingsmiddelen in de thuiszorg

In de thuiszorg is handhygiëne iets makkelijker, omdat je minder vaak wisselt tussen cliënten.

Wat betreft het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen bij het coronavirus, is de gratis e-learning ‘BRMO in de thuiszorg’ behulpzaam. Daarin wordt uitgebreid uitgelegd welke beschermingsmiddelen je nodig hebt bij MRSA (resistente bacteriën). MRSA verspreidt zich net als het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht vanuit de luchtwegen/neus/keel. Je gebruikt dezelfde beschermingsmiddelen. Bij corona moet je wel als aanvulling een spatbril gebruiken. Bij corona kan er namelijk overdracht plaatsvinden via het slijmvlies van de ogen. Gebruik daarom bij corona altijd een spatbril, naast de schort met lange mouwen, handschoenen en FFP1 mondneusmasker. Na elke cliënt moet je de spatbril desinfecteren met alcohol 70%. 

In deze e-learning leer je in 20 vragen hoe je voorkomt dat je besmet raakt, met behulp van filmpjes die zijn opgenomen in de thuiszorg. Je leert wanneer je een mondneusmasker, schort (met of zonder lange mouwen) en handschoenen moet gebruiken, en waarom dat zo is. 

Over de Free Learnings

De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft samen met Locomotion de Free Learning ‘Handhygiëne in de thuiszorg’ gemaakt, na het succes van de eerdere Free Learning  Handhygiëne in het Verpleeghuis. De Free Learning ‘BRMO in de thuiszorg’ is ontwikkeld door ABR Zorgnetwerken Zuidwest-Nederland/GAIN in samenwerking met Locomotion.