Het boekje staat vol met tips en verhalen voor en van mensen met dementie, hun mantelzorgers en hun zorgverleners. Deze zijn bedoeld om na te denken over jouw eigen situatie en je op ideeën te brengen om het leven van mensen met dementie zo waardevol mogelijk te houden. Vooral mantelzorgers spelen daarin een belangrijk rol.

Download het boekje ‘Een goed leven met dementie?!’ (pdf)

Het boekje is enkel online in te zien.

Denk in kansen

Als mantelzorger van iemand met dementie, kom je voor veel zorgen en problemen te staan. De aandacht is vaak vooral gericht op wat er niet meer kan. Terwijl er voor mensen met milde tot matige dementie nog veel mogelijk is. De belangrijkste boodschap van het boekje is dan ook: Denk in wensen en kansen. Wordt bijvoorbeeld een spelletje te ingewikkeld? Probeer het dan eenvoudiger te maken. Scrabble kun je ook goed met minder letters spelen.

Wat wil iemand met dementie echt?

Het kan lastig zijn om te achterhalen wat iemand met dementie echt wil. Rechtstreeks vragen waar iemand behoefte aan heeft, levert vaak algemene antwoorden op als ‘kunnen blijven doen wat ik nu doe’ of ‘zo lang mogelijk samen blijven’. Wat betekent dat precies? Om daar achter te komen zijn andere vragen nodig. Bijvoorbeeld: Waar geniet je van? Heb je behoefte aan contacten of ben je liever op jezelf? Ga je graag naar buiten of ben je liever thuis? De behoefte, en daarmee ook de oplossing, verschilt per persoon.

Kennis laten stromen

Het boekje is gemaakt vanuit het project ‘Kennis laten stromen’ van Vilans waarin wetenschappelijk onderzoek vertaald wordt naar praktische handvatten. De tips en verhalen in dit boekje komen uit het programma VitaDem van Hogeschool Rotterdam: vitaal blijven en meedoen voor mensen met dementie en mantelzorgers.

Heb je ook een wetenschappelijk onderzoek gedaan en zoek je naar een manier om jouw bevindingen toegankelijk te presenteren voor een breed publiek? Bekijk de 6 x 6 tips van Vilans of neem contact op met Lisa Delmée.


Lees meer over ‘Kennis laten stromen’