De zorg voor mensen met dementie vraagt veel van mantelzorgers. Dagbesteding ontlast de mantelzorger en draagt bij aan structuur en een zinvolle daginvulling van de persoon met dementie. Helaas zijn door de coronacrisis veel locaties voor dagbehandeling en -opvang gesloten. Wat kunnen zorgorganisaties en professionals doen om dit leed te verzachten?

1. Houd contact

Wanneer de persoon met dementie niet naar de dagbesteding kan komen, is contact houden erg belangrijk. Dit kan op verschillende manieren. Telefonisch contact om te kijken hoe het gaat of een vast telefoonnummer waar mantelzorgers met hun vragen terecht kunnen. Maar ook fysiek contact door even langs gaan om te kijken bij de voordeur (met 1,5 meter afstand!) hoe alles gaat. Een zorgorganisatie deed dit in combinatie met een bloemetje. Ook zijn er dagbestedingsmedewerkers en casemanagers die nog wel individueel bij mensen thuis komen en ze ophalen voor bijvoorbeeld een wandeling zodat de mantelzorger wat tijd voor zichzelf heeft.

In dit praktijkvoorbeeld op invoormantelzorg.nl lees je hoe de King Arthur Groep dagbesteding en begeleiding aanbiedt tijdens corona.

2. Zoek activiteiten voor thuis

Belangrijk voor zowel de mantelzorger als de persoon met dementie is om een structuur aan te houden. Laat het gewone leven zo veel mogelijk doorgaan. Dagbesteding draagt bij aan algemene gezondheid en welzijn en die broodnodige structuur. Maar dat is nu een stuk lastiger om samen te doen. Zoek naar activiteiten die aansluiten bij de beleving van de persoon. Denk aan hobby’s en interesses. Bepaalde activiteiten die op de dagopvang en -behandeling plaatsvonden, kunnen ook prima thuis. Kijk voor meer ideeën op:

3. Zet technologie in

Ook technologie kan bijdragen aan een zinvolle dagbesteding. Twee voorbeelden:

• Samen in beweging blijven. Cordaan heeft laagdrempelige beweegprogramma’s voor senioren, gratis te bekijken op het YouTube-kanaal Cordaan in Beweging
  • Samen een spel spelen: mensen houden van spelen en het liefst samen met anderen. Bingo blijft een nationale hit, maar ook steeds meer digitale spelletjes, van Solitaire tot Wordfeud. Er zijn meerdere mogelijkheden om online te spelen, ook met kleinkinderen. Bekijk het spellenoverzicht van Samen spelen

Begeleiders kunnen meedenken om een op maat gemaakte dagindeling te maken voor een persoon met dementie.

4. Extra thuiszorg of tijdelijke opname

Helaas zijn er ook situaties waarin het echt niet meer gaat. Kijk of extra inzet van thuiszorg mogelijk is. De casemanager dementie of zorgbemiddeling van de organisatie kan hierbij een rol spelen. Mocht ook dat niet voldoende zijn, dan is vaak een tijdelijke opname mogelijk, waar ook mantelzorgers kunnen verblijven. Laatstgenoemden moeten dan wel binnen blijven.

Casemanager dementie belangrijke schakel

Casemanagers dementie zijn van groot belang. Deze professional ondersteunt de mantelzorger en de persoon met dementie van de niet-pluisfase tot en met overlijden of verhuizing naar een verpleeghuis. Veel casemanagers doen hun werk tijdens corona voor het grootste deel telefonisch of digitaal. Zij geven educatie over de basisbegeleiding bij dementie: belang van ritme, rust, structuur, goede communicatie, beweging, buitenlucht, plezierige activiteiten, ontspanning voor alle betrokkenen, sociale steun uit het netwerk. Meer informatie over de casemanager dementie en hoe deze aan te vragen? Ga naar alzheimer-nederland.nl

Verder lezen over dementie en corona