7 fotostrips

In haar onderzoek ontwikkelde Ruth Koops van ’t Jagt zeven fotostrips, die gebundeld zijn in de publicatie ‘Praten met je dokter’. Elke fotostrip behandelt in één pagina een onderwerp, zoals de dokter vragen begrijpelijke taal te hanteren, iemand meenemen naar de dokter, medicijnen gebruiken en het toepassen van adviezen. 

Download ‘Praten met je dokter’ (pdf)

Ouderen verkiezen strips boven folder 

Koop van ’t Jagt keek naar het beste ontwerp voor fotostrips,  onderzocht de mate waarin de strips werden opgemerkt in wachtkamers en de waardering ervan door de doelgroep. Ouderen gaven aan dat ze deze vorm van communicatie verkiezen boven een traditionele folder, die vooral uit tekst bestaat. Mensen in wachtkamers gaven ook aan dat ze de strips vaker opmerkten dan folders. Promovenda Ruth Koops van ‘t Jagt ziet kansen op verbetering van gezondheidscommunicatie en stelt dat fotostrips daarbij een veelbelovend middel zijn. 

Bekijk ook de video met onderzoeker Ruth Koops van ’t Jagt:


https://www.youtube.com/watch?v=n8-jVt_izfk

Gezondheidsvaardigheden

Eén op de drie Nederlanders heeft moeite om gezondheidsinformatie te begrijpen en zijn weg te vinden in de zorg. ‘Deze mensen ervaren vaker problemen in de communicatie met de huisarts,’ licht Koops van ’t Jagt toe. ‘Ik heb onderzocht hoe we folders kunnen maken waar zij iets aan hebben.’ Meer informatie over hoe je mensen met lage gezondheidsvaardigheden herkent en de communicatie op hen afstemt, lees je op de pagina gezondheidsvaardigheden bij het thema persoonsgerichte zorg. 

Meer fotostrips over communiceren in de zorg 

Over communiceren in de zorg maakte Vilans de E-magazines ‘Sandra en Siona gaan voor een goed gesprek’ (pdf) en ‘Rik en Wendy leren een goed gesprek’ (pdf). In deze magazines vind je uitleg en tips over de belangrijkste principes van goede communicatie in de zorg, die (onder meer) worden uitgebeeld in fotostrips. Het tijdschrift over Rik en Wendy is speciaal ontwikkeld voor studenten die stage lopen in de zorg en voor zorgorganisaties die veel met stagiaires werken. Bekijk meer inspirende materialen in het thema Goed in Gesprek.