Met deze brochure wil het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) bewoners en hun naasten helpen om pijn te bespreken. Samen met verschillende deskundigen uit de praktijk heeft IVM een stappenplan gemaakt dat antwoord geeft op de vraag: wat te doen bij pijn? Dat stappenplan begint met hulp vragen, de pijn omschrijven, een diagnose stellen, en eindigt met de pijn behandelen en in de gaten houden.  Bij mensen met dementie is pijn vaak moeilijk te herkennen. In deze brochure staan tips om pijn te herkennen bij anderen. Signalen zijn bijvoorbeeld friemelen of wrijven met de handen, de pijnlijke plek vasthouden of beschermen, grimassen trekken, angstig zijn of gaan dwalen. 

De brochure Pijn lijden? Niet nodig, er is bijna altijd iets te aan te doen (pdf) sluit af met de belangrijkste fabels over pijnstillers. 

Fabels over pijnstillers 

  • ‘Bij chronische pijn helpt paracetamol niet’. Onzin. Paracetamol helpt bij chronische pijn vaak juist heel goed. Wel is belangrijk de juiste hoeveelheid op het juiste moment in te nemen.
  • ‘Pijnstillers moet je alleen innemen als de pijn heel erg is. Anders werken ze na een tijdje niet meer’. Dat is niet waar. Met pijnstillers kun je juist voorkomen dat de pijn hevig wordt. Neem de pijnstiller op de voorgeschreven momenten in, dus ook op dat moment dat je geen pijn voelt.
  • ‘Pijnstillers zijn verslavend.’ De kans dat je verslaafd raakt aan pijnstillers is – bij goede begeleiding door een arts – heel klein.
  • ‘Van pijnstillers word je suf.’  Van de meeste pijnstillers word je niet suf. 
  • ‘Pijnstillers geven vervelende bijwerkingen’. Paracetamol geeft zelden bijwerkingen. Sterke pijnstillers doen dat vaak wel. Maar ook daar is wat aan te doen. Een andere pijnstiller bijvoorbeeld. Of iets dat helpt tegen de bijwerking.