Mensen met dementie vertonen vaak apathisch gedrag. De Veder Methode werkt echt bij het verminderen van apathie omdat je op een levendige manier contact maakt. De acteurs prikkelen het langetermijngeheugen met theater, muziek en poëzie. ‘Daarnaast levert het ook meer werkplezier op voor zorgmedewerkers,’ zegt Westra.

Hoe werkt de Veder Methode?

De methode bestaat uit vier stappen:

  1. Eerst maken de acteurs een-op-een-contact;
  2. Vervolgens prikkelen ze het langetermijngeheugen;
  3. Daarna maken ze contact met het hier en nu;
  4. Tot slot besteden ze veel aandacht aan het afscheid.

In deze video legt Westra uit hoe de interventie werkt: 

Waarom deed je mee aan het erkenningstraject?

‘Ik vind het erg belangrijk dat er meer aandacht is voor de sociale behoeftes van kwetsbare mensen. Met het erkenningstraject kun je aantonen dat het écht werkt, zo gaan meer zorgmedewerkers de interventie gebruiken. Dankzij het erkenningstraject is de methode tijdloos en voorkom je dat mensen straks opnieuw het wiel moeten uitvinden.’

Geef jouw interventie ook de aandacht die het verdient

Meedoen aan een erkenningstraject van Vilans heeft als doel dat een erkenning wordt opgenomen in de Databank Erkenningstrajecten. Zo zijn ze makkelijk vindbaar en kunnen zorgmedewerkers zien welke interventies goed werken.

Heb jij ook een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de ouderenzorg? Is jouw interventie ook interessant voor anderen? Meld die dan aan voor het erkenningstraject. Vilans begeleidt je op weg naar een beoordeling door de erkenningscommissie.

Goede beschrijving is belangrijk

Het erkenningstraject zorgt er ook voor dat de interventie goed beschreven wordt. Dit is belangrijk, vindt Westra: ‘Deze interventie heeft alleen het gewenste effect als hij ook goed gebruikt wordt. Je moet heel goed weten wat je doet. Bij clownerie zie je dat ook. Als dat niet goed wordt ingezet, kunnen mensen het als kinderachtig ervaren. Terwijl je kwetsbare mensen juist wilt ontmoeten in hun waardigheid.’

Bekijk erkende interventies

Er zijn allerlei goede interventies voor de ouderenzorg. Zoek jij een geschikte interventie? Kijk dan in de Databank erkende interventies. Bekijk hier alle erkende interventies per thema.