Een mantelzorgster die haar moeder opsluit op haar kamer. Of een buurman die vrij toegang heeft tot de portemonnee van een oudere. Vrijwilligers komen bij mensen thuis en hebben vaak een vertrouwensband met de mensen die zij helpen. Daardoor is de kans groot dat zij iets van eventuele mishandeling zien of horen. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in het verminderen van ouderenmishandeling.

Oefenen met voorbeeldsituaties

Om vrijwilligers te helpen bij het signaleren en bespreekbaar maken van ouderenmishandeling, ontwikkelde Movisie samen met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en vrijwilligers van de seniorenorganisatie KBO-PCOB en Humanitas een e-learning. In de e-learning leer je meer over het herkennen van ouderenmishandeling en oefen je met voorbeeldsituaties. De e-learning duurt ongeveer een half uur, en sluit af met een samenvatting en een reeks praktische tips.

Ouderenmishaneling

Ook zorgverleners kunnen signalen van ouderenmishaneling opvangen. Wie meer wil weten over ouderenmishandeling kan ook terecht op de site van Movisie. De pagina ouderenmishandeling op de kaart geeft uitgebreide informatie en tools voor professionals en vrijwilligers.