Bij de jaarlijkse lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag kregen vandaag 2.828 mensen een koninklijke onderscheiding. Ook dit jaar kregen weer verschillende (oud-)verpleegkundigen een onderscheiding.

Ieder jaar krijgen (oud-)verpleegkundigen wel een lintje van de koning. Zo ook in 2021. Foto: ANP

Conny Kroon – van Dorp (62) uit Voorhout: mevrouw Kroon zet zich als vrijwilliger al 35 jaar actief in voor kerk en maatschappij. Zo reisde zij als verpleegkundige mee naar Lourdes.

Als vrijwilliger bij de Zonnebloem bezocht Conny Kroon elke twee weken een fysiek beperkte oudere: belangrijk om eenzaamheid te voorkomen. Ook ging zij regelmatig mee als verpleegkundig begeleider op uitstapjes.

Corry Knijnenburg – van Hulst (65) uit Warmond: mevrouw Knijnenburg kreeg haar koninklijke onderscheiding al een maand geleden, toen ze wegens haar pensioen afscheid nam als verpleegkundig specialist geriatrie bij Alrijne Zorggroep.

Corry Knijnenburg werkte bijna 50 jaar in de zorg. Direct na haar middelbare school startte zij met de opleiding tot ziekenverzorgende. Op haar 35-ste begon ze met de opleiding hbo-verpleegkunde. Hierna volgden masteropleidingen in Utrecht, Wales en Leuven.

De verpleegkundig specialist was ook landelijk actief. Zij nam onder meer deel aan het landelijk expertteam van het VMS Veiligheidsprogramma, het Nationaal Programma Ouderenzorg en de landelijke expertgroep Senior Friendly Hospitals.

G.J. van Beem uit Alphen aan den Rijn: al sinds 1968 gaat mevrouw Van Beem mee als vrijwilliger naar de jaarlijkse vakantieweek voor mensen met een beperking die niet in staat zijn zonder begeleiding op vakantie te gaan.

Ze ging de eerste jaren mee als verzorgende, later als verpleegkundige en al zeker 25 jaar als afdelingshoofd van een van de verzorgingsteams.

De vakantieweek wordt in de maanden ervoor voorbereid: het afdelingshoofd bezoekt elke deelnemer om de (zorg)behoeften van de gasten in kaart te brengen, waarna de inzet van de juist geschoolde vrijwilligers kan worden ingepland.

Anke Kleemans-Bos Bos-Kleemans uit Barendrecht: mevrouw Kleemans zet zich sinds 1990 in voor het vakantiebureau (van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk). Als zorgcoördinator is zij actief betrokken bij de voorbereiding van de jaarlijkse vakantieweek.

Deze is bedoeld voor senioren die zorg nodig hebben en daarom niet zelf op vakantie kunnen. Mevrouw Kleemans is eindverantwoordelijk voor de totale zorgverlening tijdens de vakantieweek. Zij geeft leiding aan het team van gediplomeerde verpleegkundigen en verzorgenden. Ook leidt zij het team van andere vrijwilligers binnen het zorgteam en helpt zij zelf ook mee met verpleegkundige taken.

Ken jij nog meer verpleegkundigen die een lintje kregen? Reageer dan hieronder!