Wie moet de tweede zorgbonus krijgen, en hoe hoog moet die zijn: dat bespreekt de Tweede Kamer vandaag. Verpleegkundigen lieten hun mening horen in een poll op Nursing.nl.

Onder verpleegkundigen klinkt de roep om structurele verbeteringen in de zorg in plaats van een eenmalige bonus. Foto: Andre Taissin

Demissionair minister Tamara van Ark vindt het een dilemma wie de tweede zorgbonus moet krijgen: alleen zorgmedewerkers in sectoren die veel met covid-patiënten werken, of zorgverleners in alle sectoren.

In dat eerste scenario zou het gaan om een bonus van 500 euro netto, in het tweede om tussen de 200 en 240 euro. De opties worden vandaag besproken in de Tweede Kamer.

Meerderheid wil 500 euro

Uit een poll van Nursing onder 1022 lezers bleek dat grofweg 6 op de 10 stemmers de eerste optie zouden kiezen. Op Facebook beargumenteert collega Saskia haar keuze: ‘We werken in alle werkvelden ontzettend hard… Maar het is wel rauw op mijn dak gevallen dat ook mensen die in de eerste golf thuis zaten i.v.m. zwangerschapsverlof of burn out de bonus kregen.’

Bonus voor alle zorgmedewerkers

Toch kiezen 4 op de 10 stemmers voor een lagere bonus, maar een die wel aan alle zorgmedewerkers wordt toegekend. ‘Zo goed als elke zorgmedewerker heeft het nog zwaarder sinds covid-19’, redeneert Michel op Facebook, ‘iets met verschuiving van zorg namelijk!’

‘Een schijntje voor de zorg’

Ook klinkt onder verpleegkundigen de roep om structurele verbeteringen in de zorg, in plaats van ‘een schijntje voor de zorg’. Peter pleit op Twitter voor een specifieke cao voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Op Facebook schrijft Diyen dat ze de bonus verspilde tijd vindt, en niet efficiënt op de lange termijn: ‘Eerst zorgen dat de werkomstandigheden goed en aantrekkelijk worden, al is het in kleine stapjes. Alle focus daarop!’

Frustraties over KLM en Fieldlab

Weer anderen ergeren zich aan het feit dat er wél geld is voor onder andere ‘de hoge heren van KLM’ en de Fieldlab Evenementen ‘want dat is blijkbaar zoveel belangrijker dan reeds overwerkt zorgpersoneel meer dan 200 euro te bieden’. Nog anderen stellen voor het geld van deze bonus in de vaccinatiecampagne te investeren.

Over de poll

De poll werd op 14 april gepubliceerd op Nursing.nl en gepromoot op de sociale mediakanalen van Nursing. De poll geeft dus een beeld van de volgers van Nursing die op deze kanalen actief zijn en hun mening willen geven. Dit is niet noodzakelijk representatief voor de hele beroepsgroep. De poll werd op 15 april gesloten.