Beschermende kleding is beangstigend

De beschermende kleding die zorgprofessionals nu soms dragen kan beangstigend zijn voor mensen met dementie en leiden tot probleemgedrag. CCE consulent Simone de Kok geeft in dit filmpje 3 praktische tips die kunnen helpen in deze moeilijke tijd: 

  • Tip 1: Zeg bij binnenkomst in een kamer duidelijk jouw naam, de naam van de bewoner en wat je komt doen. Het bevestigen van een foto van jezelf op je outfit kan ook helpen bij herkenning. 
  • Tip 2: De bewoner kan schrikken van de beschermingsmiddelen. Benoem daarom ook dat je er anders uit ziet en geef aan welke beschermingsmiddelen je draagt. Geef de bewoner tijd om te wennen en om een reactie te geven. 
  • Tip 3: Film jezelf wanneer je de beschermende kleding aantrekt. Dit kan je laten zien aan de bewoner om angst te verminderen.

Afstand houden (social distancing)

Door de huidige maatregelen moeten zorgprofessionals en familie afstand houden van de bewoner. Ook dit kan leiden tot ontstaan van of verergering van probleemgedrag. CCE consulent Simone de Kok geeft in dit filmpje 3 praktische tips die verzorgenden kunnen helpen:

  • Tip 1: Vraag familie om echte (ouderwetse) fotoboeken te maken. Deze kunnen helpen bij herkenning van familieleden en het biedt een bekende setting. 
  • Tip 2: Nu fysiek contact niet mogelijk is, is het extra belangrijk om te letten op hoe je spreekt (de toon). Begrip en liefde moet in je stem en houding uitgedrukt worden.
  • Tip 3: Zoek afleiding door andere passende activiteiten. Maak bijvoorbeeld gebruik van de lijst met 100 activiteiten van Alzheimer Nederland

Maatwerk

Het is belangrijk om voortdurend te blijven observeren bij alle situaties en activiteiten. Zo kan je in kaart brengen wat helpt en wat niet. Op deze manier kan er maatwerk worden geleverd aan de bewoners.