Veel ouderen willen niets liever dan in hun eigen vertrouwde omgeving oud worden. Met de technologie van nu en de nodige aanpassingen in huis, is dat steeds beter te doen. Inmiddels zijn er diverse websites die ouderen informeren over langer zelfstandig thuiswonen, zoals de hulpmiddelenwijzer.nl.

Checklists voor aanpassingen in huis

Op de website Langerthuisinhuis.nl taan handige checklists voor ouderen over onder andere: trap lopen, slapen, mobiliteit, veiligheid en tuinonderhoud. Na het invullen van de checklist(s) ontvangen ouderen een persoonlijk plan in hun mailbox met een vrijblijvend advies en een inschatting van de kosten voor aanpassingen in huis. Op de site staat een overzicht van richtprijzen voor veel voorkomende woningaanpassingen. Ook lees je welke ondersteuning de gemeente biedt aan inwoners. Sommige gemeenten verstrekken een voordelige lening aan waarmee ouderen hun woning levensloopbestendig kunnen maken.

Oplossingen per woningtype

De website Langerthuisineigenhuis.nl  laat zien welke oplossingen er zijn per woningtype, zoals een rijtjeshuis, 2 onder 1 kap en een hoogbouwflat . Per woningtype zie je welke aanpassingen mogelijk zijn, voorzien van een prijsindicatie. Deze website is voortgekomen uit een onderzoek ‘Langer thuis in eigen huis’ dat in 2016 gehouden werd onder bewoners en mantelzorgers in Breda. Partners in dit project zijn: de gemeente Breda, de provincie Noord-Brabant, Platform31, de architectenwinkel, BNA-onderzoek en Wonen met Gemak. 

Technologie bij dementie

Voor thuiswonende ouderen met dementie vind je op Zorg voor Beter een overzicht van technologie en domotica. Denk aan apps, beeldbellen, alarmeringssystemen of medicijndispensers met controle op afstand.

Bekijk het overzicht technologie, domitica en dementie