Voor de meeste zorgverleners is Tommie inmiddels een begrip. De 27-jarige Tommie Niessen heeft het afgelopen jaar met zijn eerlijke blogs en vlogs veel mensen weten re raken. Hij heeft inmiddels een grote schare fans op social media en zijn blogs worden op allerlei platforms gedeeld. Zelfs door het Ministerie van Volksgezondheid en Sport. Nog meer mooie verhalen zijn nu gebundeld in een boek. 

Hoe het begon

Het begon allemaal toen de moeder van Tommie Niessen in 2010 aan hem vroeg: ‘Waarom ga je niet in de zorg werken?’ Zijn antwoord: ‘Ik ga toch geen mensen wassen.’ Na een aantal omzwervingen komt hij toch terecht in de zorg. Eerst als huishoudelijke hulp, daarna als verzorgende en inmiddels werkt hij als zzp’er in de wijkzorg en in een hospice. 

Eerlijk beeld van de zorg

Het bestaande beeld van de zorg is alles behalve stoer. Om zijn enthousiasme voor de sector te delen en een positiever beeld voor de sector te laten zien begon Tommies met het schrijven van blogs. Eerder zei hij daarover: ‘Het doel is niet per se om mensen naar de zorg te krijgen, maar ik vind het wel belangrijk dat mensen weten wat werken in de zorg écht is. Weet waar je nee tegen zegt, als je denkt dat de zorg niks voor je is.’

Helpen bij het douchen

Het boek laat in blogs en korte verhalen zien welke weg Tommie heeft afgelegd om in de zorg terecht te komen. Hij is open en eerlijk. Over zijn jeugd, zijn vooroordelen over de zorg, de drempels die hij onderweg tegenkwam en zijn geleerde lessen. Hij beschrijft bijvoorbeeld een mevrouw die het ongemakkelijk vindt dat hij een man is. Toch laat ze hem helpen bij het douchen en uiteindelijk is het contact meer dan goed.

Zorg is echt contact

Zorg draait om menselijk contact en om er eenvoudigweg voor anderen te zijn. Dat is wat mijn werk zo mooi maakt.

De kracht van Tommie ligt in het menselijk aspect: het echte contact. In zijn blogs en verhalen geeft Tommie een inkijkje in wat de zorg voor hem betekent. Hoe mooi het vak is, maar ook hoe moeilijk het kan zijn. ‘Zorg draait om menselijk contact en om er eenvoudigweg voor anderen te zijn. Dat is wat mijn werk zo mooi maakt.’ De zorg gaat dus ook niet alleen om verpleegkundige handelingen. Misschien zelfs wel juist niet. ‘Zorg is iets wat ons als mensen verbindt. Zorg is liefde.’

Soms regels overtreden 

Juist die aandacht voor de mens zorgt er voor dat Tommie soms voor dilemma’s komt te staan. Ook die weet hij mooi te verwoorden in zijn boek. Soms vraagt de zorg eigenlijk iets anders dan hij vanuit zijn werk zou moeten doen. Regels zijn er natuurlijk niet voor niets, maar soms moet je ze overtreden. De ervaringen en verhalen van Tommie zullen voor veel zorgverleners heel herkenbaar zijn. Dat maakt zijn boek dan ook een aanrader en inspiratiebron. Hopelijk ook voor mensen buiten de zorg.

Op stap met Tommie

Zorg voor Beter-redacteur Annemieke liep een avonddienst in de wijk mee met Tommie Niessen. Ook zij vond Tommies manier van werken inspirerend en schreef het blog: Op bezoek bij een heleboel opa’s en oma’s.

Boek nu verkrijgbaar

Het boek Tommie in de Zorg van Tommie Niessen ligt vanaf 11 september in de winkels. Het is uitgegeven door Ambo | Anthos uitgevers en kost 15 euro. Meer informatie over zijn boek vind je op de website van Tommie Niessen. De actie van Zorg voor Beter, waarbij 3 exemplaren van ‘Tommie in de zorg’ zijn verloot, is inmiddels afgesloten. De prijswinnaars zijn hierover geïnformeerd. 

Lees zijn blogs op Tommie Niessen.nl