Bespreken met familie is een goed idee

Als je je hele leven samen met iemand geslapen hebt, is het in de laatste fase van je leven misschien wel heel raar als dat ineens alleen moet. Dat snapten medewerkers en familieleden heel goed toen we spraken over een mevrouw die waarschijnlijk daarom ’s nachts ging dwalen. Ook werd al snel duidelijk dat je het perspectief van beide partijen moet meenemen: de veroorzaker en degene die het overkomt. Dat betekent dus ook aandacht voor de bewoner bij wie ze in bed kroop, want misschien vond hij het helemaal niet erg. Iedereen vond het verder een goed idee om zo’n voorval met de familie te bespreken.

Uitslag van de poll

Deze conclusies kwamen overeen met de uitslagen van de poll die we onlangs geplaatst hebben. 232 zorgmedewerkers vertelden ons wat zij zouden doen wanneer een bewoonster met dementie bij een andere bewoner in bed kruipt om even te knuffelen. Het is makkelijk om te begrijpen dat ook mensen met dementie verlangen naar intimiteit en nabijheid. Maar wat doe je als de partner van de man bij wie deze mevrouw in bed kruipt, daar niet is van gediend?

Aan de hand van de resultaten van de poll is het goed om te merken dat zorgprofessionals aandacht hebben voor de behoefte en dat zij zoeken naar oplossingen waarbij ook rekening wordt gehouden met anderen.

Wat als iemand verliefd wordt op een andere bewoner?

We hebben op de familieavond ook over andere dilemma’s gesproken. Wat als je partner met dementie verliefd wordt op een andere bewoner bijvoorbeeld? Een mantelzorger zei dat voor hem het het belangrijkst was dat zijn partner het naar haar zin had in het verpleeghuis. Als dit zou bijdragen aan haar welbevinden, dan vond hij dat dat moest kunnen. Dat vond ik echt heel wijs en mooi!

Ziektebeeld begrijpen werkt

Verder kwamen we tot de slotsom dat het belangrijk is om mee te gaan met het verhaal en de mogelijkheden van de persoon met dementie. Het werkt niet om je ertegen te verzetten. En dat het de dementie is die zorgt voor soms ongemakkelijke situaties. Meer over het ziektebeeld weten helpt dan ook enorm bij het begrijpen en kunnen accepteren van het gedrag van een dierbare.

Een familieavond helpt

De aandacht voor de behoefte aan intimiteit en seksualiteit begint met het erkennen van het bestaan ervan, en dat deze basisbehoefte van alle leeftijden is. Je ziet het pas, als je het doorhebt! (met dank aan Johan Cruijff). Het loont echt de moeite om het gesprek te voeren met elkaar. Een familieavond helpt daarbij zeker! Humor is een middel om intimiteit en seksualiteit bespreekbaar te maken, zolang je het maar niet belachelijk maakt. We hebben dan ook gelachen, maar er werd ook serieus over diverse dilemma’s gesproken aan de hand van stellingen. Een mooie mix!

Ethiek in de praktijk


Ethiek is even stilstaan en nadenken bij wat je doet of juist niet doet. Bij de keuzes in je handelen en vooral ook waarom je die keuzes maakt. Want aan keuzes liggen waarden ten grondslag die belangrijk zijn voor jouw beroepsmatige manier van handelen. Daar sta je niet altijd bij stil. Dat kan ook niet altijd, daar is de tijd vaak niet voor en het hoeft ook niet bij iedere handeling. Toch is het zinvol af en toe even stil te staan bij een situatie. Bekijk die eens beter en stel vragen bij misschien vanzelfsprekend lijkende oplossingen. Wat is goed handelen in dit geval? Wat wijs je af en waarom? Kan het ook anders en beter? Dat is ethiek in de praktijk, nadenken over je doen en laten en de ‘waarom’-vraag stellen.


Lees verder