Bij de lancering op 18 september bij Omring betreden groepjes van vijf zorgmedewerkers (verpleegkundigen, verzorgenden, artsen, behandelaars) de Escape Room na een videoboodschap van de manager: ‘We verwelkomen vandaag een nieuwe cliënt. We willen aan jullie vragen het dossier zo compleet mogelijk in te vullen’, klinkt het als startsein. Vervolgens moeten de deelnemers het appartement echt volledig binnenste buiten keren om alles over de nieuwe cliënt te weten te komen. Ook gaan ze in gesprek met de virtuele familie van de nieuwe bewoner. Pas als alle puzzels zijn opgelost en het dossier volledig is, openen de deuren van de Escape Room.

Interactief leren

De Escape Room Persoonsgerichte Zorg is samen met kwaliteitsdeskundigen van Omring ontwikkeld, maar nu ook bij elke zorglocatie van Nederland te gebruiken. In de Escape Room leren zorgmedewerkers – op een speelse manier – hoe ze de persoonlijke zorg kunnen leveren die bij de fictieve hoofdpersoon Ria past. Met behulp van filmpjes en vragen op de bijgeleverde tablet en aanwijzingen in de kamer halen spelers waardevolle en persoonlijke informatie op die bijdragen aan het geven van deze zorg. Wat vindt de cliënt belangrijk? Waar houdt hij of zij van? Het oplossen van de ene puzzel geeft toegang tot de volgende, enzovoort. Het spel is ontwikkeld door het bedrijf &Happy, met input van medewerkers van Omring.

Intuïtie is ondergesneeuwd door protocollen

Het idee om een Escape Room te ontwikkelen is ontstaan bij het team van kwaliteitsverpleegkundigen van Omring dat zich bezig houdt met het verbeteren van de kwaliteit in de zorg. Hanneke Bonfrer, Innovatie booster bij Omring: “Gevoel en intuïtie zijn de laatste jaren ondergesneeuwd bij alle kwaliteitseisen en protocollen, terwijl die eigenschappen de mensen in de zorg zo geschikt maken voor hun vak. Vanuit de verpleging klinkt steeds vaker de behoefte: we willen weer meer een relatie hebben met de cliënt. In dit signaal ligt het begin van de ontwikkeling van de Escape Room.”

Ze vult aan: “We hopen hiermee ook te bereiken dat zorgmedewerkers weer ruimte voelen om echt te handelen naar wat een cliënt op dat moment nodig heeft, ook al is dat iets anders dan er in het zorgplan staat. Dat ze een douchebeurt over durven te slaan als een bewoner bijvoorbeeld een dag heel verdrietig is en geen zin heeft om te douchen. De verpleegkundige kan die tien minuten dan ook gebruiken om een luisterend oor te bieden.”

De Escape Room ook in jouw organisatie?

Het is mogelijk om de Escape Room ook binnen jouw organisatie op te bouwen en te gebruiken. Er zijn hiervoor twee mogelijkheden. Via het bedrijf &Happy, de ontwikkelaar van de game, kun je Je kunt de Escape Room een dagdeel of hele dag bij jouw organisatie laten verzorgen. De Escape Room wordt dan op locatie opgesteld. De medewerkers krijgen een introductie over persoonsgerichte zorg, waarna 10 medewerkers in de escaperoom ervaringen op kunnen doen. De kosten zijn 2.500 euro voor 1 dagdeel en 3.500 euro voor 2 dagdelen. Een andere optie is om de escaperoom en het bijbehorende programma persoonsgerichte zorg helemaal aan te passen aan je eigen organisatie. Medewerkers leren dan hoe ze de Escape Room zelfstandig kunnen inzetten, zodat de zorgorganisatie zelf het spel kan gebruiken. Hiervoor kun je het beste informeren bij Igor de Mooij, info@andhappy.nl of 06-40942383.

Meer informatie

•  Beluister ook de radio-uitzending van BNR (17-9-2018) over games in de zorg, waarin ook de Escape Room van Omring aan bod komt.

• De website van de ontwikkelaar van de game: escaperoomandhappy.nl.