Bewegen heeft positieve effecten op mensen met dementie, zoals: minder last van somberheid, angst en rusteloosheid. Ook kan bewegen mogelijk de gevolgen van dementie beperken. Bij gezonde jonge en oude mensen heeft onderzoek al aangetoond dat bewegen kan bijdragen aan de fitheid van het brein.

Naar de beweeggids op kenniscentrumsport.nl 

10 beweegmodules 

De beweeggids geeft zorgverleners en begeleiders handvatten om ouderen met dementie te stimuleren om meer te bewegen. Er zijn 10 beweegmodules die binnen en buiten ingezet kunnen worden. Bij elke module krjig je uitleg in een video van professor Erik Scherder en bewegingsagoog Myron Hamming en kun je kiezen uit verschillende oefeningen.  

Beweegmomentjes

Erik Scherder over beweging ouderenBeweging zit hem ook in kleine dingen. Het hoeft niet direct een activiteit te zijn. Deze ‘beweegmomentjes’ kun je vaker op een dag toeapssen, waardoor de totale hoeveelheid beweging behoorlijk toenmeemt. Denk aan het uitvoeren van klusjes zoals tafeldekken, afruimen, afwassen, was opvouwen en planten water geven. Vraag mensen zelf koffie te pakken in plaats van dat iedereen het rondgedeeld krijgt. Zo train je in kleine stapjes de spierkracht, conditie en coördinatie. 

Bekijk de beweegmomentjes op kenniscentrumsport.nl

Laat je brein niet indutten

Kenniscentrum Sport heeft de beweeggids ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep ‘Laat je brein niet indutten, beweeg slim’. Dit is onderdeel van het Deltaplan Dementie – Memorabel programma van ZonMw. Lees meer over het onderzoeksprogramma Laat het brein niet indutten op deltaplandementie.nl 

Naar de beweeggids op kenniscentrumsport.nl