Beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) deed begin mei een peiling onder ruim 10.000 leden en stelde vast dat 70% van de verpleegkundigen en verzorgenden in de huidige omstandigheden meer psychische belasting ervaart dan normaal. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, onzekerheid, stress en slapeloosheid. Lees meer over de peiling van V&VN

Dagelijks filmpjes met tips 

Om zorgverleners mentaal en emotioneel te ondersteunen ontwikkelde psycholoog en coach Annita Rogier, voorzitter van de Vereniging van Erkende Stress en Burn-outcoaches de ‘Physicoach app’. Zij ontwikkelde de app in samenwerking met medisch specialist Jaap Luttjeboer en fysiotherapeut Nathan Traas. Het resultaat is een drie weken durend traject ‘Eerste hulp bij stress en overbelasting’.  

Naar de Physicoach-app

Via de app ontvangen zorgprofessionals  dagelijks filmpjes en informatie over het versterken van veerkracht, omgaan met overbelasting, stress en emoties. Deelnemers krijgen onder meer uitleg over stress, anti-piekeroefeningen, ontspannings- en beweegoefeningen, slaaptips en tips voor gezonde voeding. De Physicoach-app is niet bedoeld voor mensen met bijvoorbeeld depressie, of ernstig trauma. Physicoach biedt de app gratis aan.

Mindfulness en oefeningen 

MindfulnessTrainings- en coachingsbureau Mo (Mindful Organisaties) wil zorgprofessionals met mindfulness ondersteunen en biedt gratis een  online training ‘Mentale en Emotionele Veerkracht’ aan. In de drieweekse online training ontvang je praktische tips, mindfulness-technieken en korte begeleide oefeningen, die je kunnen helpen bij het creëren  van oplaadmomenten en rustmomenten, en je steunen bij het omgaan met emoties. De training is ontwikkeld voor zorgprofessionals en deelname is gratis.

Naar de training Mentale en Emotionele Veerkracht