Allereerst natuurlijk de vraag: wat is een protocol? ‘Een protocol is een gestandaardiseerde werkwijze. De KICK-protocollen van Vilans zijn een handleiding om een handeling van A tot Z uit te voeren’, zegt Lia. Maar dat is ook het probleem. ‘Een protocol is gebaseerd op de ideale patiënt in de ideale situatie met de ideale materialen. Maar zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet.’

Wanneer móet je afwijken van het protocol?


Eén van de aanwezigen noemt een voorbeeld uit de praktijk: een cliënt is spastisch. Dat is onhandig bij het katheteriseren. Volgens het protocol moet je de cliënt op de rug leggen. Maar bij deze cliënt is dat onmogelijk. Wat is dan de oplossing? Kies voor een andere houding en leg de cliënt op de zij.

Weet wát je doet

Een zorghandeling is geen trucje dat je zomaar even toepast.

Uit de praktijk blijkt dus dat geen enkel protocol precies past. Een protocol is slechts een routine om te leren hoe iets werkt. Je moet weten wát je doet. De aanwezigen van de workshop knikken instemmend. ‘Je bent niet bekwaam als je een handeling alleen op een pop hebt geoefend,’ zegt een van de aanwezigen.

Problemen bij het afwijken

Bevoegd maakt niet bekwaam, bekwaam maakt wel bevoegd.

Afwijken van protocollen móet dus om de juiste zorg te leveren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om af te kunnen wijken moet je weten wat de belangrijkste principes zijn van het protocol en daarnaast creatief en innovatief zijn. En dat begint al bij de opleiding. ‘Ik laat soms bewust dingen fout gaan tijdens de oefeningen. Dat helpt ze nadenken bij wát ze doen. Iets dat fout gaat, blijft ze namelijk altijd bij,’ vertelt een van de aanwezigen. In sommige zorgopleidingen werken ze bijvoorbeeld met games en VR-brillen. Deze bieden steeds een andere situatie. Het is namelijk nogal een verschil of je een katheter aanbrengt bij een rustige of onrustige cliënt.

500 KICK-protocollen

Op de Vilans KICK-protocollendag werd De Wielewaal, als  500ste abonnee op de KICK-protocollen, in het zonnetje gezet. Een abonnement op de Vilans KICK-protocollen, een module met 500 protocollen voor voorbehouden, risicovolle en overige handelingen, is niet kosteloos. Lees meer over de KICK-protocollen en de verschillende abonnementen op de website van Vilans.