1. Bekijk de video ‘Verspreiding van bacteriën in het verpleeghuis’

Weet jij hoe snel bacteriën zich door het verpleeghuis verspreiden? In deze verspreidingsvideo zie je hoe het! Bekijk ‘m en bespreek het samen met je team.

2. Neem foto’s van voorwerpen met een blacklight

Weet jij hoeveel bacteriën er op je smartphone zitten? Dat zie je als je er een foto van maakt met een blacklight. Maak foto’s en bespreek ze met je team. Waar denk jij dat de meeste bacteriën zitten?

3. Bekijk de infographic antibioticaresistentie in verpleeghuizen

Wat weet jij over antibioticaresistentie? In deze handige infographic zie je alles over de risico’s van antibioticaresistentie. Wat kun jij samen met je team doen om resistente bacteriën terug te dringen in het verpleeghuis?

4. Bekijk de video van Daphne Deckers die vertelt over haar resistente bacterie

In 2013 raakte presentatrice Daphne Deckers besmet met een multiresistente bacterie. In deze video vertelt ze over de gevaren van antibioticagebruik. Stel jezelf eens de vraag: Is een antibioticakuur echt nodig bij deze bewoner of zijn er andere oplossingen?

5. Hang de poster ‘Klaar voor je werkdag’ op

Hoe zit het met jouw persoonlijke hygiëne op de afdeling? Bekijk deze poster en ga met elkaar in gesprek.

6. Controleer de afdeling met een blauwe lamp/doos

Zijn jouw handen écht schoon na het wassen of gebruik van handalcohol? Controleer jouw afdeling eens met een blauwe lamp. Laat iedereen zijn handen insmeren met speciale UV lotion of concentraat. Op het blote oog is UV licht onzichtbaar, maar UV-lampen zien dit wel. Alléén door je handen grondig te wassen verwijder je de UV deeltjes van je handen.

7. Organiseer een hygiënemarkt

Een hygiënemarkt is een laagdrempelige manier om bewoners, collega’s en familieleden te informeren over het nut en noodzaak van hygiënisch werken. Bekijk deze tips voor een succesvolle hygiënemarkt.

Doe mee aan de hygiëne challenge!

Jij weet natuurlijk dat hygiënisch werken van levensbelang is. Maar denk je er ook vaak genoeg aan? Als het druk is en je staat alleen op de groep? Als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Zoek het uit, samen met je team, in de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 100 teams gingen je voor! Meld je aan!