1. Laat je telefoon wat vaker liggen 

Het is heel verleidelijk om vaak op je telefoon te kijken. Vervolgens ben je dan tig keer per dag wel je telefoon aan het poetsen, maar niet je handen. Ik zou zeggen: beperk die momenten en benut je tijd voor goede handhygiëne.

2. Gebruik handalcohol en doe het goed 

Wrijf de handalcohol in tot je handen droog zijn in plaats van dat je je handen gaat wapperen. Als de alcohol helemaal is verdampt, betekent dit dat het zijn werk goed heeft kunnen doen.

3. Desinfecteer je héle hand

Vergeet dus ook je polsen, de ruimte tussen je vingers en vingertoppen niet. Je kunt handhygiëne niet een beetje doen. Of je doet het helemaal goed of niet.

Bekijk hier hoe je je handen goed wast of desinfecteert

4. Weet dat het in het begin even wennen is

Het duurt even voordat het onderdeel wordt van je routine. En daarom kan het in het begin voelen alsof het extra tijd kost. Maar wanneer je geoefend bent, kun je al lopend je handen desinfecteren en kost het je niets extra.

5. Zing een liedje in gedachten 

Als je 20 tot 30 seconden je handen desinfecteert, heb je het goed genoeg gedaan. Maar hoe weet je wanneer er 20 tot 30 seconden voorbij zijn? Nou: wanneer je Happy Birthday hebt gezongen. Je kunt er ook natuurlijk ook een ander vrolijk deuntje voor uitzoeken. Zolang het maar bijdraagt aan jouw goede humeur!

Doe mee aan de hygiëne challenge!

Wil je nog meer weten over handhygiëne en andere hygiëne-onderwerpen? Kijk op Resistentiepreventie.nl, daar vind je allerlei tools die je helpen om meer aandacht voor (hand)hygiëne te creëren. Om je te helpen bij het verbeteren van hygiënisch werken in je team kun je je opgeven voor de hygiëne-challenge. In 4 korte opdrachten kom je erachter wat jullie goed doen en wat beter kan. Doe je mee? Meer dan 900 teams gingen je voor! Meld je aan!