Om het gedrag te begrijpen is het belangrijk dat je de oorzaak van het gedrag achterhaalt. Zodra je de oorzaak kent kun je de juiste behandeling kiezen.

1. ABCs-methode

Met de ABCs-methode kun je de oorzaken van onbegrepen gedrag bij dementie uitspellen. De methode bestaat uit 4 stappen, door de stappen te volgens leer je het gedrag van mensen met dementie te begrijpen.

In het onderstaande filmpje vertellen psychologen Sanna van Marle en Corrie Reijenga van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé over de methode.

2. Dementia Care Mapping (DCM)

Een andere methode die je kunt inzetten is Dementia Care Mapping (DCM). In deze methode draait het erom het gedrag van de cliënt te observeren. Je observeert de cliënt 6 uur achter elkaar. Zo krijg je beter inzicht in de mogelijke oorzaken van onbegrepen gedrag.

Bekijk de onderstaande video waarin Henne Lambregts van zorgorganisatie Avoord meer vertelt over de methode.

3. GRIP op probleemgedrag

‘GRIP op probleemgedrag’ is een interventie die je handvatten geeft om de onderliggende oorzaken van het probleemgedrag te vinden en daar met elkaar een oplossing voor te vinden. Uit onderzoek blijkt dat de interventie helpt bij het verminderen van onbegrepen gedrag en psychofarmacagebruik.

4. Interventie Sta OP!

De interventie Sta OP! helpt je om op een systematische manier onbegrepen gedrag in kaart brengen en tot een behandeling komen. Zodra je een gedragsverandering opmerkt, verzamel je informatie over de lichamelijke en emotionele behoeften van je cliënt, die een oorzaak kunnen zijn van het onbegrepen gedrag. Je doet dit door te observeren. Tenslotte voer je een stapsgewijze behandeling uit.

Bekijk het filmpje voor meer informatie over Sta OP!

5. Video Interventie Ouderenzorg (VIO)

Met deze methode maak je video-opnames van bepaalde situaties waarin zorgprofessionals contact hebben met de persoon met onbegrepen gedrag. Op basis van de video-opnamen wordt feedback gegeven aan zorgverleners zodat ze beter leren omgaan met onbegrepen gedrag.

In het onderstaande filmpje vertelt VIO-begeleider Helma van der Hulst (Topaz) meer over deze interventie